RSS

Bliss-nyelv

28 nov

Mivel sérültekkel dolgozom, így számomra különösen fontosak a különböző kommunikációs alternatívák. Ezek közül az egyik leginkább használt a Bliss-nyelv – erről írok most pár sort.

A Bliss-nyelv már formai megjelenését tekintve is igen különleges, hiszen ún. paszigráf nyelv, azaz csak írásos formában létezik. A kínai íráshoz sokban hasonlít, hiszen mindkét nyelv képekkel dolgozik – az ötletet is a kínai írásjegyek adták kitalálójának, Charles K. Bliss-nek, aki eredetileg azért alkotta meg a nyelvet, hogy  az később világnyelvként funkcionáljon. Miután ezt a célt nem sikerült elérni, Bliss engedélyezte, hogy nyelvét felhasználják az ún. augmentatív és alternatív kommunikációban, azaz a sérülteket segítő kommunikációs módszerek között.

A Bliss-nyelv jelkészlete 120 jelet tartalmaz, melyekből szavakat is alkothatunk. Jelenleg kb. 2500 Bliss-szót használnak világszerte. A jelek egyszerűen megrajzolhatóak, ugyanakkor a segítségükkel bonyolult, elvont fogalmak is kifejezhetőek.

Természetesen ez a nyelv sem adhat megoldást minden kommunikációs problémára, hiszen találkozhatunk olyanokkal is, akik beszédképtelenségük mellett írni sem tudnak – mindenesetre sokaknak segíthet, sokak számára hasznos. Egyszer szeretném megtanulni. :)

forrás:
Wikipedia
PDF németül – akár kicsit is – tudóknak

 
Komenti

Posted by pri 2012/11/28 en gyógypedagógia, szakmai

 

Etikedoj:

Respondi

Entajpu viajn informojn sube aŭ alklaku piktogramon por ensaluti:

WordPress.com Logo

Vi komentas per via konto de WordPress.com. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Twitter picture

Vi komentas per via konto de Twitter. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Facebook photo

Vi komentas per via konto de Facebook. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

 
%d blogantoj ŝatas tiun ĉi: