RSS

Tudatos álom

01 nov

A meditáció kapcsán eljutottam a tudatos álomhoz, és némi csalással – pszichológia kulcsszó alá véve az ügyet, mivel kissé oda is tartozik – szakmai cikket gyártok belőle. :) Sok okosságot még nem tudok róla, így az irományt inkább csak pár mondatos összefoglalónak szánom – a fő információt majd a linkelt oldalak adják.

A tudatos álom során álmunkat mi irányíthatjuk – akár a történéseket, akár azt, hogy mikor ébredjünk fel. Azok, akik már tapasztalták, arról számolnak be, hogy az álom visszaidézése során emlékeik ugyanolyan élesek, mintha az események a valóságban is megtörténtek volna velük – azaz épp a kontrollálatlan álom zavaró homályossága hiányzik. (Tudósok szerint álmainkban mindent élesen érzékelünk – azonban felébredve, mint tudjuk, minden elhalványul. A tudatos álom technikák így részben a visszaemlékezést segítik.)

És hogy miért jó visszaemlékeznünk? Nos, a tudatos álmot önmagunk megismerésére, problémáink megoldására is felhasználhatjuk – természetesen, amennyiben már szereztünk némi tapasztalatot az ehhez vezető technikák elsajátításával. A tudatos álom tehát afféle problémamegoldó eszközként is felfogható, ugyanakkor csupán “játékra” is használható – megtapasztalhatjuk vele a repülés élményét akár repülő nélkül is, építhetünk házat, úszhatunk, szeretkezhetünk, kiélhetjük minden vágyunkat, amelyekre a valóságban esetleg nincs lehetőségünk.

Arról, hogy pontosan hogyan is érhetjük el, hogy álmainkat mi irányítsuk, a cikkek elolvasásával nem kaptam választ, ugyanakkor Dr. Paul Tholey Alkotó álom című könyvéből állítólag sokat tanulhatunk erről. Azt hiszem, meg is van a következő “kötelező olvasmány”. :)

forrás:
Wikipedia
www.tudatos-alom.hu

 
Komenti

Posted by pri 2012/11/01 en pszichológia, szakmai

 

Etikedoj:

Respondi

Entajpu viajn informojn sube aŭ alklaku piktogramon por ensaluti:

WordPress.com Logo

Vi komentas per via konto de WordPress.com. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Twitter picture

Vi komentas per via konto de Twitter. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Facebook photo

Vi komentas per via konto de Facebook. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

 
%d blogantoj ŝatas tiun ĉi: