RSS

Disszociatív személyiségzavar

21 okt

A skizofrénia kapcsán már említettem a disszociatív személyiégzavart, de végül nem írtam róla, csupán érintőlegesen foglalkoztam vele. Ezúttal szeretnék részletesebben is megismerkedni vele.

A disszociatív személyiégzavar egyfajta pszichiátriai zavar, melynek legfőbb jellemzője, hogy egyetlen embernek több, akár egymástól élesen elkülönülő személyisége van. Ezek a személyiségek Az efféle tudathasadás leggyakrabban gyermekkorban alakul ki, hátterében valamilyen trauma (például bántalmazás, családon belüli erőszak) áll. A személyiségzavar akkor alakul ki, ha valaki a saját személyisége elől menekül.

A személyiségek között számtalan különbséget fedezhetünk fel. Gyakori, hogy míg egy vagy több személyiség tud arról, mit tesz a többi, utóbbiak nincsenek tisztában azzal, hogy nincsenek egyedül.  Lehetséges az is, hogy a személyiségeknek különböző szem-, haj- vagy akár bőrszínük legyen, különbözhet az intelligenciahányadosuk, agyi elektromos működésük, vérnyomásuk, de még a kézpreferenciájuk is. (Létezik olyan beteg, aki egyik személyisége szerint jobbkezes, a másik szerint balkezes.) A legtöbb esetben a személyiségek habitusa is különböző – egyetlen ember személyiségei közt megjelenhet minden egyes érzelme kivetítve, így gyakori az olyan személyiségzavaros, akinek van kedves, agresszív, neurotikus, hiperaktív stb. énje is egyszerre.

A személyiségzavar gyógyítása gyógyszeres kezeléssel csupán nagyon kevés esetben megoldható. Gyakoribb a siker a pszichiátriai kezelések esetében, melyek során a személyiségeket “összeolvasztva” létrehozzák – vagy inkább regenerálják – a teljes személyt, aki immár egyetlen énnel rendelkezik. Ez a fajta gyógymód a legtöbb esetben sikerrel jár.

forrás:
Wikipedia

… és egy nagyon jó kis regény a témában: Az ötödik Sally
(Vigyázat, nem tudományos, inkább szórakoztató regény!)

 
Komenti

Posted by pri 2012/10/21 en pszichológia, szakmai

 

Etikedoj:

Respondi

Entajpu viajn informojn sube aŭ alklaku piktogramon por ensaluti:

WordPress.com Logo

Vi komentas per via konto de WordPress.com. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Twitter picture

Vi komentas per via konto de Twitter. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Facebook photo

Vi komentas per via konto de Facebook. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

 
%d blogantoj ŝatas tiun ĉi: