RSS

Skizofrénia

25 sep

A skizofrénia régóta érdekel – íme, egy rövidke cikk erről a betegségről is.

A skizofrénia, vagy más néven hasadásos elmezavar pszichotikus, mentális megbetegedés – a gondolatok, érzések és tettek közti összhang hiánya. Gyakran keverik össze az ún. disszociatív személyiségzavarral, holott a skizofrénia meglétének nem feltétele a többszörös személyiség kialakulása. A személyiség néha lassan esik szét, néha pedig hirtelen, előjelek nélkül – ennek ellenére a betegség meglétére, veszélyére természetesen következtethetünk a korábbi traumák ismeretében.

A skizofrénia jellemző tünetei a téveszmék, észlelési zavarok, a realitástól nagyban eltérő hallucinációk, a koncentráció zavara, bizarr mozgások. Ezek egyfajta belső (elnyomott) nyugtalanság jelei lehetnek, amely akár dühroham formájában is megjelenhet. A beteg általában nincs tudatában betegségének, nem ismeri el azt – ez természetesen a kezelést is nehezítheti. Esetenként jellemző a személyes higiénia hiánya, bizarr viselkedés, a beszéd megváltozása (akár a némaságig), nárcisztikus viselkedés is.

A skizofréniás érzelmei elsivárosodhatnak, eltompulhatnak, de túlérzékeny is lehet – vagy akár teljesen ambivalens érzelmekkel is bírhat ugyanazon dologgal kapcsolatban. Ez az érzelmi bizonytalanság a beteg szociális életére is kihat – introvertált, befelé forduló, másokkal szemben bizalmatlan lesz, még ha néha túlzottan igényli is a másokkal való kapcsolatot.

A lelki tünetek mellett a betegségnek jellemző testi tünetei is vannak, ilyenek a gyors szemmozgások, a finommotorika zavara, a figyelem, memória romlása, tájékozódási zavarok.

A skizofrénia diagnosztizálásához kezeléssel minimum 1 hónapig, kezelés nélkül minimum 6 hónapig fenn kell állniuk. A betegségnek több fajtája is létezik, ezekről én külön nem írok, a Wikipedián megtalálhatóak.

A legtöbb esetben a betegség konkrét kialakulását megelőző szakaszban (1-12 hónap) jellemző egyfajta szociális visszahúzódás, a teljesítmény romlása, a higiénia elhanyagolása. A betegség általában serdülőkorban kezdődik, illetve nőknél gyakori terhesség után is. A skizofrénia kezdete után ún. subok jelentkezhetnek, melyek eredményeképpen a betegség tovább romlik. Ezek általában időnként visszatérnek, köztük a tünetek folyamatosan jelen vannak. A betegség utolsó stádiumában már nincs állapotromlás, a beteg érzelmi és szociális élete kiüresedett.

A skizofrénia genetikusan örökölhető betegség, ugyanakkor az öröklődés veszélye mindkét szülő betegsége esetén is csupán 25-46%. A genetikai meghatározottság mellett a környezet befolyásoló ereje is jelentős.

A skizofrénia kezelése nem egyszerű – a pszichoterápia nagyon fontos, ugyanakkor csupán ennek segítségével a betegség nem gyógyítható. Gyógyszeres kezeléssel ugyanakkor a tünetek visszaszoríthatók, vagy teljesen meg is szüntethetők.

forrás:
Wikipedia

 
Komenti

Posted by pri 2012/09/25 en pszichológia, szakmai

 

Etikedoj:

Respondi

Entajpu viajn informojn sube aŭ alklaku piktogramon por ensaluti:

WordPress.com Logo

Vi komentas per via konto de WordPress.com. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Twitter picture

Vi komentas per via konto de Twitter. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Facebook photo

Vi komentas per via konto de Facebook. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

 
%d blogantoj ŝatas tiun ĉi: