RSS

Rogers-pedagógia

18 sep

A Montessori és Waldorf módszerek után jöjjön egy kis ízleítő a Rogers-féle pedagógiából is. :)

A módszer elnevezése Carl Rogers amerikai pszichológus nevéből ered, aki a humanisztikus pszichológia alapítói közé tartozott. A rogersi oktatási-nevelési szemlélet szabadságot és biztonságot nyújt a diákoknak, valamint nagy hangsúlyt fektet a diákok, szülők és tanárok közötti jó kapcsolatra.

A tanulás tíz alapelve Carl Rogers szerint:
1) Minden emberrel vele születik a készség arra, hogy tanuljon.
2) Értelmes tanulás csak úgy lehetséges, ha a megtanulandó anyagot a maga számára fontosnak tartja az, aki tanulja.
3) Azok a tanulási folyamatok, melyek személyiségváltozással járnak, fenyegetőek és ellenállást váltanak ki.
4) A saját énünket fenyegető tartalmakat könnyebben tanuljuk meg és tesszük magunkévá, ha a külső nyomás minimális.
5) Ha a személy fenyegetettsége csekély, akkor differenciált módon képes tapasztalatokat szerezni és könnyen tanul.
6) Az értelmes tanulás gyakran cselekvéssel van egybekötve.
7) A tanulási folyamatot megkönnyíti a tanulók felelős részvétele a tanulásban.
8) A legalaposabb és legtartósabb az a tanulás, amit a személy maga kezdeményez és egész személyiségével – mind érzelmeivel, mind intellektusával – részt vesz benne.
9) Ahhoz, hogy az önértékelés és az önkritika megelőzze a külső értékelést, függetlennek, kreatívnak és magabiztosnak kell lennünk.
10) Társadalmi szempontokból ma az a legfontosabb, hogy tanulási stratégiákat dolgozzunk ki és sajátítsunk el, s nyitottak maradjunk az újabb tapasztalatokra és változásokra.
(forrás: www.rogersiskola.hu)

A Rogers szemlélete alapján oktató iskolákban, óvodákban ezen tíz pont igen jelentős szerepet kap. Mint láthatjuk, Rogers fontosnak tartotta, hogy a gyermekek ne csupán kényszerből tanuljanak, hanem az ismeretszerzés, tudás öröméért. Ez a Rogers-féle oktatási intézményekben ma is alapvető igény, cél.

A kapcsolatteremtést – és egyben a tanulást – megkönnyíti, hogy a diákok és tanárok közti viszony közvetlenebb, mint más intézményekben, így a személytelen oktatás-nevelés helyett a gyermekek kellemes légkörben nevelkedhetnek. Emellett lényegesnek tartják, hogy a diákok, szülők és pedagógusok egy csapatként dolgozzanak azért, hogy a gyermek megtanulhassa mindazt, amit az iskolában meg kell tanulnia – és minden mást is, amire szüksége lehet. A szülő felelőssége otthon nevelni a gyermeket, a tanáré pedig az iskolában tenni ugyanezt, ám a megfelelő kommunikációval ez a kettő összhangba hozható, így még jobb eredményeket érhetünk el. Ezt a célt szolgálják a különféle megbeszélések, gyakori szülői értekezletek, valamint az, hogy a tanárok munkáját a szülők közvetlenül az iskolában is segíthetik, például különféle foglalkozások tartásával. (Hozzáteszem, ismét alapítványi intézményekről beszélünk, tehát az anyagi támogatás is alapvető.)

A csapatmunka a pedagógusok esetében is rendkívül fontos – ennek támogatására a kötelező megbeszéléseken kívül is tartanak konzultációkat, értekezleteket, akár osztályok szintjén, akár az egész intézmény dolgozói számára.

A Rogers-féle oktatás egyik fontos jellemzője a vallási és politikai semlegesség – ezekkel kapcsolatban az iskola valóban csupán tájékoztató szerepet lát el, de nem kíván senkit sem befolyásolni. (Hivatalosan sem befolyásolhatna, ugyanakkor ez esetben a szemléletből fakad, hogy erre igény sincsen.)

Mindent összevetve, a Rogers-féle iskolák, óvodák barátságosnak tűnnek. Az oktatási rendszer nem sokban tér el az állami intézményekben megszokottól, így az átjárás a kettő között zavartalanul biztosított. A visszajelzések szerint a Rogers-iskolákban tanult gyermekek könnyen beilleszkednek más oktatási rendszerű intézményekbe, ott nyitottak, öntudatosak, valamint jó partnernek bizonyulnak.

forrás:
http://www.rogersiskola.hu
Wikipedia

 
Komenti

Posted by pri 2012/09/18 en pedagógia, szakmai

 

Etikedoj:

Respondi

Entajpu viajn informojn sube aŭ alklaku piktogramon por ensaluti:

WordPress.com Logo

Vi komentas per via konto de WordPress.com. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Twitter picture

Vi komentas per via konto de Twitter. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Facebook photo

Vi komentas per via konto de Facebook. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

 
%d blogantoj ŝatas tiun ĉi: