RSS

Katona-módszer

20 aŭg

A Dévény után jöjjön egy rivális fejlesztő módszer, Dr. Katona Ferenc terápiája.

A módszer elnevezését kitalálójáról és fejlesztőjéről, Dr. Katona Ferencről kapta. Lényege, hogy amennyiben a kóros irányú idegrendszeri fejlődést időben felismerik, a sérülést az ún. elemi mozgásminták kiváltásával csökkenthetik, kezelhetik, gyógyíthatják. Ezen mozgásminták (kúszás, mászás, ülésbe húzódzkodás stb.) kiváltása csupán a gyermek 8-9 hónapos koráig lehetséges, így a korai vizsgálat és diagnózis nagyon fontos.

Katona professzor osztályán a csecsemőket 0-12 hónapos korukig fekvőbeteg ellátás keretében vizsgálják. Ez átlagosan 5 napot vesz igénybe, mivel a komplex neurológiai vizsgálatokat a pontos eredmények érdekében többször is elvégzik. Ezek során sor kerül az agy állapotának, a mozgásszervezésnek, az izomtónusnak és a figyelmi képességeknek a vizsgálatára, valamint a különböző érzékszervek helyes működését (pl. látás, hallás) is ellenőrzik. A megfelelő diagnózis felállítása után határozzák meg, hogy a gyermeknek pontosan milyen terápiára van szüksége.

A módszer alkalmazása javasolt a következő esetekben:
– a családban öröklődő idegrendszeri betegség fordult elő
– az anya beteg a várandósság idején
– koraszülés
– komplikáció a szülés közben
– újszülött korban elszenvedett betegség után
– az újszülött gyengesége, táplálási nehézsége
– izomtónus-zavarok
– a csecsemő figyelemzavara
– a csecsemő ingerlékenysége

A kezelés – tulajdonképpen az elemi mozgásminták kiváltása – igen egyszerű, így a szülők is meg tudják tanulni, otthon is végezhető. (Erre szükség is van, hiszen napi 6×30 perc mozgatás ajánlott.) A mozgásmintákat az agy serkentésével érhetjük el, a gyermeket különböző gravitációs helyzetekbe hozva – erre a csecsemő reflexként alkalmazza azokat. Az agyból kiinduló parancs hatására létrejön a mozgásminta, majd a mozgásról az információ visszajut az agyba, így idővel korrigálható a kóros izomtónus, helytelen mozgásszervezés.

A csecsemőket eleinte havonta, majd később egyre ritkábban kell kontrollra vinni – Katona és csoportja másfél-két éves korukig ellenőrzi a fejlődésüket.

A kezelést Dévény-módszerrel együtt nem ajánlatos végezni, mivel a két terápia viszonylag eltérő, nem egymásra épülő technikával dolgozik.

forrás:
http://www.koraszulott.com/fejlesztesi-modszerek/122-katona-modszer-neurohabilitacios-trening.html
http://www.koraszulott.com/fejlesztesi-modszerek/389-katona-modszer.html
http://fejlesztomodszerek.blog.hu/2007/10/13/a_katona_modszer

 
Komenti

Posted by pri 2012/08/20 en gyógypedagógia, szakmai

 

Etikedoj:

Respondi

Entajpu viajn informojn sube aŭ alklaku piktogramon por ensaluti:

WordPress.com Logo

Vi komentas per via konto de WordPress.com. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Twitter picture

Vi komentas per via konto de Twitter. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Facebook photo

Vi komentas per via konto de Facebook. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

 
%d blogantoj ŝatas tiun ĉi: