RSS

Dévény-módszer

14 aŭg

Gyakran gondolkozom azon, hogy petősként ugyan ismerem – vagy épp tanulom :) – a Pető-módszert, ugyanakkor más gyógypedagógiai módszerekről sajnos vajmi keveset tudok. Ezt a hiányosságot lassacskán pótolni tervezem – első körben Dévény Anna módszerével ismerkedem.

A DSGM-et, azaz Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszert Dévény Anna gyógytornász kezdte el kidolgozni és fejleszteni 1976-ban. A terápia lényege a gyógyítás és a fejlesztés, melyet Dévény egyéni módszerével valósítanak meg.

Ez a kezelés – a Speciális Manuális Technika (SMT) – egy kézzel végzett, az izmok, inak és kötőszövetek egységére ható technikát alkalmaz, amely direkt ingereket juttat el az agyhoz, ezáltal előhívva annak tartalékait. Ezek át tudják venni a károsult területek működését, így a sérült szerencsés esetben akár teljesen fel is épülhet.

A kezelések elkezdésekor nagyon fontos a korai fejlesztés – a Dévény-módszer alkalmazását mindenképp érdemes az első 5 hónapban elkezdeni. Annak felmérését, hogy az adott gyermeknek szüksége van-e a terápiára, Dévény Anna személyesen, valamint néhány munkatársa végzik. A túl későn jelentkező vagy súlyosan sérült gyermekek esetében a gyógyítás és fejlesztés sikere nem garantált, de a kezelés a legtöbb esetben az ő állapotukon is javít.

Maga a mozgásfejlesztés kisgyermekek esetében főként passzív kimozgatásból áll, ugyanakkor minden korosztály számára biztosított a csoportos testképző óra, pl. tartásjavító- és gerinctorna gyermekeknek és felnőtteknek, illetve az ún. “esztétikus testképzés”. A Dévény-kezelők szerint a csoportos tornára legkorábban 3,5-4 éves korban érdemes kisgyermeket vinni, hiszen “ők már tudatosan is taníthatók”.

A Dévény Anna Alapítvány ugyanakkor természetesen nemcsak a sérültek gyógyításával és fejlesztésével foglalkozik, hanem a módszer alkalmazóinak képzésével is. A képzés posztgraduális, időtartama 4 félév – ennek része 156 óra elmélet és 374 óra gyakorlat (összesen havi 3 oktatási nap), ezen kívül a hallgatóknak DSGM szakmai gyakorlatot is kell szerezniük. A két év elvégzése után a hallgatók megkapják a DSGM szakgyógytornász-tanúsítványt, melynek birtokában maguk is végezhetik a kezelést.

Nos, dióhéjban ennyi, amit megtudtam a Dévény-módszerről. Ha bárkinek bármilyen tapasztalata van vele kapcsolatban, bátran ossza meg velem! :)

forrás: http://www.deveny.hu

 
2 komentoj

Posted by pri 2012/08/14 en gyógypedagógia, szakmai

 

Etikedoj:

2 respondoj al “Dévény-módszer

 1. Timi

  2012/08/16 at 08:46

  Segíts ezt elképzelni! Ez masszázs jellegű dolog? Vagy afféle tornáztatás?

   
  • aeldona

   2012/08/16 at 10:14

   Amennyit én tudok – és sajnos vagy szerencsére nem személyes tapasztalatból – mindkettő. Akit én ismerek – a Down-os kislány -, annál a fejlesztés teljesen passzív kimozgatós, tehát a torna részét is tulajdonképpen a gyógytornász csinálja, a gyerek csak pihizik közben. (Ennek ellenére ő teljesen jól mozog magától, tehát nem a képesség hiánya itt a kulcs, hanem a szemlélet vagy a módszer.) Mondjuk a Pető-módszer szerint pl. a legtöbb dolgot a gyereknek magának kell megcsinálnia – kivéve persze a nagyon pici babákat -, így az oviban is már csak segítenek egy-egy feladatsornál, de nem csinálják meg a gyerek helyett a dolgokat.

    

Respondi

Entajpu viajn informojn sube aŭ alklaku piktogramon por ensaluti:

WordPress.com Logo

Vi komentas per via konto de WordPress.com. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Twitter picture

Vi komentas per via konto de Twitter. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Facebook photo

Vi komentas per via konto de Facebook. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

 
%d blogantoj ŝatas tiun ĉi: